Keď príde sezóna prechladnutí a chrípok, nezaškodí zamerať stravovacie návyky na podporu imunitného systému.
Ak jete sezónne, získavate z každej potraviny maximum živín a podporujete svoje zdravie prirodzenou cestou. Telo tak dostáva väčšinu z toho, čo potrebuje na udržanie energie aj počas chladnejších mesiacov.
Ktoré potraviny by ste mali zaradiť v jesennom období do stravy, aby ste ostali zdraví?
Tekvica
Viac než urobiť z oranžovej tekvice vyrezávaný svietnik, prospeje zaradiť ju medzi opakovane konzumované jesenné potraviny.
Má málo kalórií, no oplýva dostatkom vlákniny aj vitamínmi A, C a E. Je bohatá na antioxidanty, najmä betakarotén, obsahom horčíka zas prispieva k dobrému zdraviu srdca.
Akýkoľvek druh tekvice je navyše v kuchyni mimoriadne všestranný. Hodí sa do krémových polievok, ako výživná príloha k hlavným jedlám, dokonca môže nahradiť mäso. Nechýba ani v sladkých variantoch – od koláčov cez muffiny až po zdravé dezerty, ktorým dodáva prirodzenú sladkosť a bohatú chuť, v receptoch teda postačí menej cukru.

Cvikla
Cvikla zažíva v posledných rokoch obdobie znovuzrodenia, keď sa o nej čoraz viac hovorí ako o potenciálnej "funkčnej potravine". Antioxidačnej kapacite betanínu, hlavných betalaínov (skupiny rastlinných pigmentov) v cvikle, sa postupne venuje väčšia pozornosť v reakcii na požiadavky verejného zdravia.
Niektoré štúdie preukázali, že cviklová šťava má potenciál znižovať zápal v celom tele. Zároveň tým, že zvyšuje hladinu oxidu dusnatého a podporuje tak správnu funkciu imunitného systému, sa javí ako sľubná stratégia pri prevencii bežného prechladnutia, najmä v obdobiach zvýšeného stresu.
Je cenená najmä pre množstvo obsiahnutého železa, preto sa odporúča jesť aj pri chudokrvnosti a na podporu imunitného systému. Významný je aj jej podiel vitamínu C, fenolov a karotenoidov.
Kapusta
Céčko, béčko, káčko, éčko - všetky dôležité vitamíny a veľa ďalších živín nájdete aj v obyčajnej a často prehliadanej hlávkovej kapuste. Červená kapusta dokonca obsahuje ešte viac vitamínu C ako tá biela.
Ukázalo sa, že niektoré fermentované potraviny majú v porovnaní s ich nefermentovanými náprotivkami viac zdravotných výhod - viac živín aj probiotických kultúr.
„Hlavnou úlohou fermentovaných potravín je, že vám môžu poskytnúť živé mikróby. Tieto mikróby sa dostanú do čriev a naučia vaše imunitné bunky, ako kontrolovať zápal,“ povedal v minulosti pre BBC mikrobiológ Gabriel Vinderola.
Keď kapustu jete pravidelne aj v kvasenej forme, znižujete tým aj riziko infekcií spôsobených prechladnutím. Ak vás choroba predsa len neobíde, kyslá kapusta vie pomôcť rýchlejšie vyzdravieť.

Jablká
Jedno jablko denne a lekára nepotrebujete. Známa fráza odvodená od starého waleského príslovia, ktoré vzniklo ešte koncom 19. storočia, má aj dnes svoj význam. Jablká sú ľahko aj cenovo dostupné a majú dlhú trvanlivosť.
„Ľudia, ktorí konzumujú jablká, sú na základe našich analýz vo všeobecnosti zdravší,“ povedal pre BBC epidemiológ Matthew Davis.
Síce neobsahujú až tak veľa vitamínu C v porovnaní s iným ovocím, podporujú zdravie iným spôsobom - vďaka obsahu polyfenolov, flavonoidov a antioxidantov znižujú pravdepodobnosť chronických ochorení, akými sú srdcovo-cievne choroby, cukrovka či niektoré druhy rakoviny. Niektorí vedci dokonca tvrdia, že jablká majú druhú najvyššiu úroveň antioxidačnej sily spomedzi všetkého ovocia.
Ak už nezabránite kašľu či nachladnutiu, jedením jabĺk si môžete dezinfikovať ústnu dutinu.

Vlašské orechy
Vlašské orechy sú označované za superpotravinu, pretože obsahujú pozoruhodné množstvo prírodných zložiek, ktoré môžu mať vlastnosti prispievajúce k zníženiu rizika rakoviny.
Navyše existuje čoraz viac dôkazov aj o ich probiotickom potenciáli, ktorý podporuje rast prospešných baktérií v čreve. A zdravý mikrobióm ide ruka v ruke s lepším trávením, účinnejším vstrebávaním živín a silnejšou výdržou celého organizmu.

Šípky
Svojim pacientom ich odporúčal aj sám Hippokrates. Okrem rakytníka neexistuje žiadny iný plod, ktorý by obsahoval také veľké množstvo vitamínu C. Najlepšie šípky sú tie, ktoré prejdú cez prvé mrazy.
Okrem množstva céčka sú v nich obsiahnuté aj vitamíny skupiny B a vitamín E. Bylinkári ich už po stáročia používajú na boj proti infekciám, ako sú kašeľ, prechladnutie, chrípka a iné respiračné ochorenia.
Huby
Už starí Gréci verili, že huby dodávajú bojovníkom silu a Rimania ich vnímali ako potravu bohov, v Číne ich ospevovali ako elixír života.
Kozáky, hríby dubové aj smrekové, bedle, suchohríby - ich sezóna je v plnom prúde. Ak ste doteraz hubám príliš neprepadli, možno vás presvedčia ich zdravotné benefity – majú nízky obsah kalórií, cholesterolu aj sodíka. Veda dokazuje, že poskytujú aj dôležité živiny vrátane selénu, draslíka, riboflavínu, niacínu, bielkovín a vlákniny.
Veľa ľudí sa spolieha na doplnky stravy alebo slnečné žiarenie, aby získali vitamín D, ale ak chcete túto živinu získať prostredníctvom stravy, riešením môžu byť huby. Prirodzene obsahujú ergosterol, ktorý sa pri pôsobení UV svetla premieňa na vitamín D2.
Okrem toho je v niektorých z nich (napr. v hlive ustricovej) obsiahnutá aj rozpustná vláknina nazývaná betaglukán, o ktorej výskum naznačuje, že môže stimulovať imunitný systém a pomáhať mu brániť sa pred bakteriálnymi alebo plesňovými infekciami, vírusmi a dokonca aj parazitmi.
